Lepas balik keje,terus pegi beli barang basah untuk masak n makan malam...so pergi la beli paru,sayur pun beli juga...beli pucuk paku aje..mesti ade sesetengah daripada korang tk tau mcm mana nk masak paru...paru nie kalau nak masak,cara masak dia mcm kita masak daging...mmg lama...nk bagi paru nie empuk..mmg kena masak lama laa..aku makan malam tadi pun..dekat2 pukul 10..hahahahha...sbb lama sangat nak makan..tue yang masak tue...ok kita tk payah nk berpanjang lebar...jom kita tgk cara2 nye plak
Mula-mula paru kena rebus dulu...selepas rebus rupa nya macam nie
selepas itu,hiris paru mcm nie..hiris nipis2
hiris nipis2
selepas paru di hiris,goreng kan dia,sampai garing
nie cili api yg dah blend
bawang blend
cili blend
mula-mula,tumiskan bawang blend dulu
selepas itu,masuk kan cili api blend..kalau nk pedas,letak la lebih..mcm aku letak dlm 3 sudu
selepas dh masuk kan cili api,masukkan plak cili blend..aku letak dlm 7 sudu..nk bagi nampak merah sikit
dh masuk segala yg dh blend tue,kacau sebati n hingga garing..dh garing tue,masuk kan air sikit
sos ikan
lepas nampak mcm nk garing tue,masuk kan sos ikan...sos ikan aku ikut kata hati...sbb nie dh masin..so tk payah letak garam
sos tiram
selepas dh masuk kan sos ikan,letak plak sos tiram
selepas dh isi sos tiram,letak plak sos cili thai nie & ajinomoto skit
pastu kacau hingga sebati..kuah nye akan pekat mcm nie laa
selepas tue,masuk kan semua paru yg dh goreng td dlm kuali
gaul kan paru dgn kuah tadi,hingga sebati
bila dh sebati,tutup api & hidang kan ke dlm mangkuk...
Step by step aku tunjuk cara2 mcm mana nk masak paru nie...hopefully,resepi yg aku share dengan korang nie,korang boleh laa mencuba2...kalau sedap,alhamdulillah :)
2 comments:
Sedapnya nampak paru tueee
Cik Yana bleh la cuba resepi nie :)
Post a Comment