Monday, November 16, 2015

Resepi Sayur Kobis Cina Goreng Cili

Bila dh masak ikan,mesti la nk ade sayur plak kan...so hari nie jugak,aku nak share dengan korang mcm mana nk masak sayur plak...


Bahan -Bahan nye :-

  1. Cili Blenda ( Cili Merah - 2 Biji, Cili Api - 9 biji)
  2. Bawang blenda - 2 Sudu
  3. Ikan bilis blenda kering 
  4. Sos Tiram - 1 sudu
  5. Sos Ikan - 1 1/2 sudu 
  6. Ajinomoto - secukup rasa
  7. Kobis Cina



Cara - Cara nak masak :-




Kobis cina di potong & di basuh bersih




Cili Merah & Cili Api di blenda kering juga..nie 2 bijik cili merah & cili api dlm 9 bijik...




Ikan bilis di blenda halus..





Bawang Blenda 





Panas kan kuali, dan masuk kan minyak sedikit...





Masuk kan cili yg dh blenda & bawang blenda




Kacau Sebati 




Selepas itu masuk kan Ikan bilis yg blenda td..kacau sebati lagi 





Dh sebati,biarkan sebentar,utk bagi di garing sedikit





Bila dh nampak garing sedikit,masuk kan sos ikan,sos tiram & ajinomoto




Pastu masuk kan sayur kobis cina








Selepas tue kacau sebati sayur kobis nie...satu lg,bila masak sayur kobis cina nie,jgn masuk kan air...sbb air pada sayur nie akan kluar





Dh Siap!!! Boleh la hidang kan :), Macam mana??? Senang tk?? Selamat Mencuba!!Ape2 pertanyaan bleh laa komen :)










No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...