Monday, January 18, 2016

Lunch dekat Office jerr!!!

Macam biasa,sampai je ofis terus duk tanya cik pah,tengah hari bawak bekal ke tak...cik pah macam biasa, dia kata ade laa bawak bekal...aku pun ape lagi,terus bagitau cik pah, "aku hari nie bawak beras + lauk kari dengan paru...paru tue aku beli dekat Teratak Bonda". aku siap bgtau diorg,tak yah keluar,hari nie kita masak dekat ofis je..masak pun masak nasi je laa...dekat ofis kitorg nie,dalam pantry ade la periuk nasi yg comel..boleh laa kalau nak masak nasi bagai...

Jam dh pukul 12 lebih,kak mas kakak cleaner aku suruh dia pergi masak kan nasi & panas-panaskan lauk...makan nasi panas-panas memang sedap....pukul satu,aku,cik pah,echah & kak mas kakak cleaner,aku ajak skali pergi makan...kebetulan plak echah pergi beli lauk lagi...tambah-tambah kan skit laa..itu pun banyak juga..



nampak tak!! banyak jugaklaa lauk nye dengan lauk aku + lauk cik pah juga..heheheh...meriah betul makan...masak sendiri lagi meriah aku tgk...




haa..nie laa lauk nye..Paru goreng cili,peria goreng,sayur & kari





nie laa periuk nasi yg comel tue....alamak!!! beso benor tangan cik pah :D hahahahah




Cik Pah kalau aku tengah nak amik gambar,dia dh standby siap posing dah tue...posing dengan pinggan pun menjadi :D hahahaha..kitorg nie memang mcm gini...pantang nampak kamera... :D hahahahah




Meriah tak lauk kitorg??? aku mcm biasa laa memang tk sempat nk berselfie bagai,sebab masa nie memang tengah lapar...sebab makanan dah ade depan mata...ape lg yg nak di tunggu lagi kan...santap laa...hahahahhaa...buruk tul makan....baik aku dengan cik pah kitorg bab makan,memang laju...kalau ade orang panggil kitorg jadi host utk program makanan kitorg suka...sbb kitorg suka makan..hehehehe




Resepi Mee Kari

Lama betul tk main masak-masak..hehehe..sebelum nie rajin jugak laa nak share resepi bagai..kadang-kadang tue sebelum nak masak tue,dh niat,ok lepas dh siap bahan-bahan nak masak,amik gambar dulu..hmmm...sampai ke sudah tk ambik nyee...trus masak...dh siap masak baru teringat..laaa..lupa nak amik gambar...


Hari nie...handphone dah standby untuk amik gambar...setiap bahan..tapi rasa nye ade terkurang..tp itu tak menjadi masalah...don't worry..aku nie tak reti nak kedekut bagat macam orang...aku lagi suka share dengan orang...sharing is caring :)...tak payah nak membebel sangat...meh sini nak bagitau ape bahan-bahan yang di perlukan untuk buat mee kari nie


Bahan -Bahan :-

  1. Mee Kuning 
  2. Bawang besar
  3. bawang putih
  4. halia
  5. rempah kari
  6. serbuk cili
  7. bunga lawang
  8. bunga cengkih
  9. buah pelaga
  10. kulit kayu manis
  11. santan
  12. kerang
  13. tauhu 
  14. tauhu goreng
  15. taugeh
  16. daun bawang/daun sup
  17. Minyak
  18. garam
  19. ajinomoto
  20. asam jawa


Cara - Cara utk memasak :-

Bawang Besar + Bawang putih tue di blenda...jgn hancur sangat blenda..sebab kalau bawnag di blenda hancur..rasa manis pada bawang tue tak rasa..haaa itu petua nyee...selepas tue blenda halia sampai lumat...bila bawang & halia nie dh blenda...Korang masuk kan bawang yg blenda tue dalam 4 sudu besar + halia plak dalam 3 sudu...mcm aku,ikut kata hati...sebenarnye aku tak reti sangat nak menyukat...hehehehe...bila bawang & halia dh campur...masuk kan rempah kari daging..dalam 4 sudu..pastu serbuk cili sikit...pastu letak air...untuk jadikan dia paste kari...ok yang paste tue gaul sebati..bila dah sebati..letak tepi...






Nie la rupa bila bawang & bawang putih blenda tak berapa nak hancur





Nie plak,halia





Nie la paste kari tue...gaul hingga sebati



Bila dah siap bahan-bahan nie...basuh tauhu lembut tue dan belah empat..besar skit bila makan tue kan..terasa laa tauhu tue...pastu goreng kan tauhu...bila dh goreng tauhu,goreng plak fish cake...sebelum nak goreng tue,kena laa basuh dulu...dalam pada masa yg sama rebus kerang...dh rebus kerang,boleh laa blenda kelapa..untuk dapat kan santan...aku guna dalam 3 bijik kelapa...




kerang dh siap rebus & kopek 




Fish cake yg dah siap goreng pastu potong..untuk masuk kan dalam kari ..tauhu yg dh siap goreng tue..just potong dua je...kalau sebijik-sebijik mcm tue,besar sangat nak makan




Tauhu nie beli dekat kedai je...





Ayam pulak gaul dengan kunyit...ini untuk buat rencah





Selepas itu,ambik kulit kayu manis 2 batang,bunga cengkih 3,bunga lawang 2,buah pelaga 2..sebelum nak tumis tue basuh dulu yee...Panas kan minyak dalam periuk dulu..bila minyak dah panas,masuk kan paste kari tue...pastu masuk kan air sedikit...gaul sampai paste kari tue pecah minyak,bila dh pecah minyak masukkan kulit kayu manis tue semua...bila dh naik bau..masuk kan kaki ayam dh siap potong dan bersihkan..kalau korang tk makan kaki ayam..korang boleh letak tulang ayam...tapi potong2 laa..jgn letak sekor mcm gitu plak...susah nk mkn + tk lalu eh masuk kan sekor tulang ayam tue...hehehehehe..gaul kaki ayam tue sebati..nk masak kaki ayam nie kena lama..nk bagi lembut..jd nye bila dh masuk kaki ayam tue..kena laa letak air..bg tenggelam kaki ayam tue...sampai kaki ayam lembut..baru laa masuk kan santan.




kaki ayam dh di bersihkan & potong kecik skit 




Kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih.buah pelaga






kelapa yg dh blenda...perah + amik santan




nie bila minyak dh panas,tumis laa paste kari td,sampai pecah minyak..





bila dh pecah minyak,letak kan air sikit..pastu tunggu mendidih




bila mendidih mcm dalam gambar di atas,masuk kan kaki ayam...nk bg jus pada kaki tue kluar...masak bersama dgn paste tadi




selepas tue,masuk kan air..bg kaki ayam tue tenggelam laaa...yg nie tutup dgn tudung periuk..dalam pada masa yg sama nak bg kaki ayam nie lembut..lama jugak laa..kalau korang guna tulang ayam,masuk kan tulang ayam,pastu gaul sebati,trus masuk kan santan...sbb tulang cepat skit masak




bila kaki ayam tue dh lembut,kuah tue pun dh kering skit trus masuk kan santan..bila dh masuk kan santan,masuk kan garam kasar sedikit,pastu ajinomoto dengan asam jawa...bila dah menggelegak,masuk kan kerang yg dh kopek tadi..pastu masuk kan fish cake yg dah potong...pastu kacau....bila dh menggelegak,baru laa masuk kan tauhu yg dh goreng tue...tauhu yg bulat tue...





tauhu nie bila kita masuk kan dalam kari,dia akan terapung mcm tue....kacau sebati...pastu padam kan api...





Wanton nie plak...macam aku sebab buat sendiri..so aku trus je goreng..kalau korang nak beli yg dh siap pun boleh...janji korang goreng dulu...bila dh goreng boleh laa letak dalam mangkuk mee kari tue nanti




haaaa...dh siap...ayam dh goreng tadi,korang potong laa kecik-kecik...wanton yg dh siap goreng tue,masuk kan skali...jangan lupa rebus telur...taugeh plak korang celur laa dulu...nampak tak cara utk menghias makanan...nie pun aku main letak jee..hehehehe....kalau mcm tk berapa nak faham,boleh laa komen dekat ruangan komen tue...bye2











LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...