Monday, November 16, 2015

Resepi Sayur Kobis Cina Goreng Cili

Bila dh masak ikan,mesti la nk ade sayur plak kan...so hari nie jugak,aku nak share dengan korang mcm mana nk masak sayur plak...


Bahan -Bahan nye :-

  1. Cili Blenda ( Cili Merah - 2 Biji, Cili Api - 9 biji)
  2. Bawang blenda - 2 Sudu
  3. Ikan bilis blenda kering 
  4. Sos Tiram - 1 sudu
  5. Sos Ikan - 1 1/2 sudu 
  6. Ajinomoto - secukup rasa
  7. Kobis Cina



Cara - Cara nak masak :-




Kobis cina di potong & di basuh bersih




Cili Merah & Cili Api di blenda kering juga..nie 2 bijik cili merah & cili api dlm 9 bijik...




Ikan bilis di blenda halus..





Bawang Blenda 





Panas kan kuali, dan masuk kan minyak sedikit...





Masuk kan cili yg dh blenda & bawang blenda




Kacau Sebati 




Selepas itu masuk kan Ikan bilis yg blenda td..kacau sebati lagi 





Dh sebati,biarkan sebentar,utk bagi di garing sedikit





Bila dh nampak garing sedikit,masuk kan sos ikan,sos tiram & ajinomoto




Pastu masuk kan sayur kobis cina








Selepas tue kacau sebati sayur kobis nie...satu lg,bila masak sayur kobis cina nie,jgn masuk kan air...sbb air pada sayur nie akan kluar





Dh Siap!!! Boleh la hidang kan :), Macam mana??? Senang tk?? Selamat Mencuba!!Ape2 pertanyaan bleh laa komen :)










Resepi Ikan Merah Masak Belada

Dah lama tk main masak-masak kan??? Resepi pun dh lama tk bg kan...haaa...weekend baru nie,tk de ape nak buat,datang rajin nye...setiap bahan-bahan masakan nak amik gambo :D hahahahaha....Utk resepi kali nie,aku nak bgtau mcm mana nk masak belada...Masakan belada aku nie,pedas amat...setengah orang tk suka pedas....resepi aku kali nie banyak guna cili api :)


Bahan-Bahannye :-

  1. Cili Api - 25 biji
  2. Cili Masak - 10 biji
  3. Bawang Blenda - 3 Sudu
  4. Sos Ikan - 1 Sudu
  5. Ajinomoto - Secukup rasa
  6. Gula 
  7. Sos Tiram - 1 Sudu 
  8. Ikan Merah yg dah di goreng dengan Kunyit




Cara - Cara utk masak : - 










Ikan Merah yg di perap dengan Kunyit



















Panas kan Kuali & Letak kan Minyak utk goreng kan ikan merah yg dh di perap dengan Kunyit td...Goreng Ikan nie jangan garing sangat...sbb bila sejuk nanti ikan nie akan jd mcm keras...












Cili Api & Cili Masak yg dh di basuh bersih...Lepas tue blenda kering sampai umat...kalau korang nak tau blenda kering yg mana,anak blend yg kecik tue...bila masuk kan dlm blenda tue,korang tk payah letak air....itu pada yg mana tak tau laa...yg tau tue,blenda lumat laa...










Cili Merah & Cili Api yg dh siap blenda masuk kan dlm mangkuk..













Bawang Blenda...macam aku bawang blenda nie memang aku dh siap blenda...senang nk guna...tk yah bila nk masak je,baru laa nk kupas bawang bagai...heheehehe...











Mula-mula panas kan kuali...pastu masuk kan minyak...minyak nie korang agak2 laa...jgn byk sangat...bila minyak dh panas,masuk kan cili yg dh benda kering td...










Pastu masuk kan bawang blenda 3 sudu...kacau sebati 




















Goreng sampai garing...maknanye bg cili & bawang tue masak betul...kalau tk nanti sakit perut...cili tk masak lg...












Bila dah garing,masuk kan sedikit air..pastu kacau sebati












Bila dh cili nie dh nk kering,baru la masuk kan sos ikan...fungsi sos ikan nie utk ganti kan garam...sos ikan nie pun dh masin...jd korang jgn letak byk sgt....nanti masin masakan korang..hehehehe













Sos Ikan yg mana aku slalu guna??? Sos ikan yg mcm dlm gambar tue..sos ikan nie bleh beli dekat giant...dlm RM6.45 mcm tue...sos ikan nie aku masuk kan dalam 1 1/2 sudu...kang letak lebih2 masin...















Pastu kacau kan sebati 











Selepas tue masuk kan sos tiram..dalam satu sudu...utk bg kuah tue mcm pekat skit laa...dh masuk kan sos tiram,masuk kan ajinomoto secukup rasa & gula sedikit..













Bila dh masuk kan perasa dlm cili tue...korang dh boleh laa letak kan ikan merah yg dh di goreng td :)
kacau sebati ..










Dh siap!! pastu tutup api,dan hidang kan dlm mangkuk :),Selamat Mencuba!!!

















LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...