Friday, May 15, 2015

Resepi Spaghetti Bolognese

Nie hari tue buat masakan nie..pastu nk masuk kan dlm blog nie..tk masuk2 kan..sampai ke sudah.. :D hahahaha...dh terperam lama..nk kata lama tk lama..ade laa dkt berminggu :D hahahaha....bila check2 blk...laaaa...aku tk masuk kan dlm blog rupa nye..adoii laaa....masuk kan resepi lain dulu...hehehe....ok2..hari nie aku nk share dgn korang,lagi satu resepi..iaitu Spaghetti Bolognese...

Bahan-Bahan nye :- 

  1. Carrot - di potong dadu
  2. bawang holland sebijik - di potong dadu 
  3. daging cincang 
  4. spaghetti
  5. sos traditional - Prego 
  6. olive oil @ Mentega 
  7. garam
  8. ajinomoto
  9. lada hitam






Cara-cara utk membuat nye :-




Nie la bahan2 yg di perlukan






















Carrot sebijik - potong dadu






















Prego 





















Spaghetti



















Bawang Holland Sebijik


















Tomato sebijik - di rebus




















Daging Cincang























Garam kasar nie utk rebus Spaghetti






















Panaskan air dlm periuk..Slps tue masuk kan olive oil dgn garam kasar









































Bila air dh menggelegak..masukkan Spaghetti
















bila spaghetti dh masak..tos kan spaghetti tersebut..tp..air spaghetti tue jgn buang 



















periuk lain plak rebus kan tomato..tp pasti kan tomato tue belah bentuk X



















Spaghetti yg telah di tos kan

















panaskan mentega..aku guna kan mentega sbb olive oil dh abis..heee




















nie carrot yg dh di potong dadu n bawang holland di potong dadu





















mula2 masuk kan bwg holland



















sementara tue,buah tomato yg rebus td..kulit nye akan tertanggal sendiri
















selepas bwg dh nampak mcm garing,masuk kan carrot plak






















nie bila dh menggelegak betul2


















bila carrot dh garing,masuk kan daging cincang 

















gaul kan rata 


















tomato yg rebus td,toskan,pastu potong mcm dlm gambar tue
















bila daging dh masak & nampak garing 
























masuk kan tomato yg dh rebus td



















kemudian masuk kan sos prego



















gaul rata,pastu masuk kan air rebusan spaghetti td...boleh laa masuk kan lada hitam + ajinomoto...garam jgn letak..sbb pd air rebusan tue dh masin..tunggu sampai pekat...
















nie laa hasil nyee...dh siap!!!!




Ok tak resepi nie?? boleh laa korang try resepi yg aku share nie..jgn risau...tk de yg tertinggal pun...sambil2 masak,sambil2 tue laa aku amik gambar..hehehehehe..ok guys!!! selamat mencuba :)





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...