Tuesday, May 12, 2015

Resepi Kacang Pool

Dr smlm lg duk tgk resepi dlm FB page...duk belek2 resepi..jumpa la balik resepi nie...iaitu resepi kacang pool...bg aku nie 1st time aku dgr resepi nie...google punya google...rupanye nie makanan dr Johor..Balik dr keje td,beli la kacang panggang & kacang Foul...haaaaa....bahan2 yg lain semua dh ade..just balik nk masak jee :) ... jom2 aku share resepi nie dgn korang...mesti menjadi...

Bahan-bahan :-

  1. 1 Tin Kacang Panggang dalam panggang
  2. 400gm daging kisar = 2 keping daging burger
  3. 2 sudu minyak sapi @ butter ( aku guna butter)
  4. 1 sudu serbuk kari daging
  5. 1 biji bawang holland ( di potong dadu)
  6. 2 ulas bawang putih (dicincang)
  7. garam,gula dan air secukupnye




bawang holland di potong dadu & bawang putih di cincang






















daging cincang,tp yg nie aku dh buat bebola..tp still boleh guna






















Kacang Panggang nie satu tin



















kacang foul nie pun guna juga..tp aku guna dlm 3 sudu























kacang panggang nie di lenyek 





















kacang foul nie pun sama jugak..lenyek kan
















selepas kacang foul di lenyek
















kacang panggang nie pun sama..selepas di lenyek























Butter 
















masukkan butter dahulu..nie aku agak2 la nk letak
















selepas itu,masuk kan bawang holland & bawang putih


















selepas bawang holland & bawang putih tue dh naik bau & nampak mcm kuning2 nk garing ,masuk kan satu sudu serbuk kari daging

















bila dh kacau sebati serbuk kari td,masuk kan daging cincang



















kacau sebati & tunggu sehingga daging cincang tersebut masak






















bila daging dh masak,masukkan kacang panggang & kacang foul yg dh lenyek td 




















kacau sebati & tambah kan sedikit air utk nampak ade kuh skit,selepas tue masuk kan gula + garam & ajinomoto



















nie aku beli roti benggali..mmg sesuai mkn dgn kacang poul nie 


















nie la rupa roti benggali tue



















roti banggali nie bakar sekejap + telur plak buat telur separuh masak...buat roti goyang + tuang kan kacang pool tue atas roti...
















roti goyang + kacang pool..mmg terbaik!!!






Mcm mana korang??? aku bg resepi nie step by step...tgh2 masak,duk amik gambar utk share dgn korang...resepi nie mmg senang nk buat..yg penting ade kacang panggang + kacang foul & daging cincang..dh bleh buat...kacang pool nie aku dpt satu bekas..so aku simpan dlm peti ais...esok bleh mkn lg :)..mmg terbaik...tp kalau nk tambah daun sup  & cili hijau pun boleh...nampak cantik skit kan,kombinasi colour makanan tue lg nampak menarik..so..ape lg...Selamat Mencuba :)









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...